32 mensen opgeleid in 2019

 

In onze nieuwsbrief van december 2019 kon je lezen dat het afgelopen jaar 32 mensen bij ons een opleiding hebben gevolgd. Dat is niet het hoogste aantal ooit (dat was in 2017, toen we een zeventigtal mensen hebben opgeleid). Maar 2019 was wel het jaar waarin steeds meer individuele deelnemers de weg naar ons vonden.

Het begon in maart met de eendaagse workshop Audiodescriptie schrijven voor film en tv. Het jaar daarvoor hadden we die workshop twee keer gegeven: in het voorjaar als privéopleiding voor een bedrijf uit de tv-sector en in december 2018 voor het eerst als groepscursus. Waarschijnlijk vindt de volgende editie in het voorjaar van 2020 plaats, mogelijk op een locatie in België.

Daarna volgde in mei onze e-cursus Gidsen voor mensen die blind of slechtziend zijn, die we sinds 2016 al verschillende keren georganiseerd hebben. Ook nu weer kwamen de deelnemers uit Nederland én uit België en het deed ons veel plezier dat er niet alleen mensen uit de museumwereld meededen, maar ook andere geïnteresseerden.

Susanne staat voor een groep mensen terwijl ze lesgeeft
De opleiding voor gidsen in de Begijnhofkerk in Sint-Truiden

In september gaven we dezelfde opleiding nog eens, maar dan als groepscursus in de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. Onder de deelnemers was er onder andere een blinde cultuurliefhebber die met haar geleidehond mee wilde doen zodat de gidsen hun kennis meteen in de praktijk konden brengen.

Het opleidingsjaar eindigde met onze e-cursus Ondertitelen. Dat is een cursus die oorspronkelijk alleen toegankelijk was voor stagiairs en nieuwe medewerkers. In de zomermaanden hebben we het lesmateriaal bijgewerkt en aangepast zodat de cursus geschikt werd voor vertalers of andere mensen met een taalberoep met interesse in ondertiteling. We wisten dat er veel vraag zou zijn naar deze cursus, maar het aantal inschrijvingen overtrof onze verwachtingen! Op 15 november ging de e-cursus van start en nog tot 15 februari 2020 kunnen de deelnemers naar hartenlust oefenen met fragmentjes uit films, documentaires, interviews, enz.

In de nieuwsbrief van december 2019 vind je nog meer cijfers over het afgelopen jaar. Wil je de nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan in door het korte formuliertje in te vullen op deze website!

gepubliceerd op 30 december 2019

 


Deel op: