Audiodescriptie schrijven voor film en tv 

(eendaagse opleiding in Maastricht)

Wil je weten hoe het schrijven van audiodescriptie in z’n werk gaat? Of overweeg je om zelf audiobeschrijver te worden? In onze eendaagse workshop kun je uittesten of het vak je ligt. 👇

Op donderdag 29 februari 2024 organiseren we de audiodescriptie-workshop opnieuw in Maastricht. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur en we zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (bushalte Gouvernement).

Een vijfsterren Google-review met de tekst: Ik heb de cursus 'audiodescriptie voor film en tv' gevolgd en ben met ontzettend veel kennis naar huis gegaan. Een heel fijne dag met een heel fijne lesgeefster. Dank je wel, Susanne.
Na haar deelname aan de workshop gaf Nina deze mooie vijfsterren-review 🤩

Wat leer je in deze opleiding?

  • Wat audiodescriptie precies is en voor wie het bedoeld is. Ook leggen we uit wie er nog meer baat bij kan hebben – want audiodescriptie is niet alleen nuttig voor wie blind of slechtziend is!
  • Hoe de workflow eruitziet en wat de rol van de audiobeschrijver is.
  • Welke richtlijnen wij als professionele audiobeschrijvers volgen.
  • Hoe je je beschrijvingen heel nauwkeurig kunt timen in de software van Wincaps: https://broadstream.com/products/wincaps/wincaps-trial/ (voor de workshop kun je de gratis proefversie downloaden die 7 dagen geldig blijft, daarna kun je via ons met korting een licentie huren).
  • Hoe je je eigen beschrijvingen en die van anderen het best nakijkt om zo te komen tot een studioklaar script.

Aan het eind van de dag heb je je eerste, korte audiodescriptie bij een door ons gekozen video gemaakt. Als extraatje mag je je videobeschrijving achteraf doorsturen. Wij kijken die dan na en bezorgen je individuele feedback zodat je precies weet waar je nog op moet letten.

Tot slot krijg je een handboek mee naar huis waarin je de belangrijkste theorie terugvindt en een handig stappenplan om toe te passen als je later aan opdrachten werkt.

Het handboek bij de workshop 'Audiodescriptie schrijven voor film en tv' dat de deelnemers na afloop mee naar huis krijgen en enkele Officenter-gadgets.
Het 42 bladzijden tellende handboek bij de audiodescriptie-workshop.

Deze groepscursus kost €599,- per persoon excl. 21% btw (€724,79 incl. 21% btw). 

Heb je interesse? Stuur een mailtje naar susanne@nevero.nl om nu alvast je plaats te reserveren. Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt tot maximaal 5 deelnemers. Zo kunnen we iedereen voldoende begeleiding bieden.

In dit blogartikel vind je een verslag van de eerste keer dat we deze groepscursus organiseerden in Maastricht: https://nevero.nl/workshop-audiodescriptie-voor-film-en-tv/. Sindsdien zijn er nog verschillende edities geweest. 

“Het is positief dat de grootte van de groep sterk beperkt wordt, zo heb je er ook het meeste aan.” 

“Voor mij was het een goede basis om eindelijk serieus aan de slag te gaan met audiodescriptie.
Alleen online of een boek lezen is voor mij niet genoeg.”

(feedback van eerdere deelnemers aan de groepscursus)

De opleiding vindt plaats in het gebouw van Officenter in Maastricht.
In deze video geef ik je een korte rondleiding door het gebouw.


Praktisch

Op donderdag 29 februari 2024 organiseren we deze opleiding opnieuw in het gebouw van Officenter in Maastricht (Gelissendomein 8). Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur en we zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (bushalte Gouvernement).  

Vanaf 9.15 uur ontvangen we je met koffie of thee en om 9.30 uur beginnen we eraan. De opleiding duurt tot ongeveer 16.30 uur. Een broodjeslunch is inbegrepen. 

Voor het tweede deel van de opleiding (praktische oefeningen) is het de bedoeling dat je op je eigen laptop werkt met numeriek toetsenbord of met een apart toetsenbord. Vóór de opleiding download je een tijdelijke licentie van het programma Wincaps Q4. Dat kun je doen via deze link: https://broadstream.com/products/wincaps/wincaps-trial/. De licentie blijft één week geldig. Na afloop van die week kun je indien gewenst je licentie verlengen. Reken hiervoor op maximaal €300,- per jaar.* Heb je ondertitelervaring? Dan mag je ook je eigen professionele ondertitelprogramma gebruiken (Spot, Swift, …).

*Je kunt de software hier downloaden na afloop van de proefperiode: WinCaps Q4 Standard Subscription + Email Support (affiliate-link). Je kunt zelf kiezen hoe lang je licentie geldig blijft (een maand, een halfjaar of een jaar). Hoe langer de termijn, hoe voordeliger de prijs. En als je de code ‘Nevero’ invult bij je bestelling, krijg je er nog een mooie korting bovenop. 

Even opletten: na het volgen van de opleiding ben je in staat om zelf audiodescripties te schrijven en te timen om zo te komen tot een studioklaar script. In onze workflow is het zo dat audiodescripties altijd worden nagekeken door een tweede audiobeschrijver die beoordeelt of de beschrijvingen kloppen bij de beelden en of ze taalkundig correct zijn. Ook krijgen beginnende beschrijvers bij ons een mentor toegewezen die hen verder begeleidt. Deze groepscursus biedt dus een goede basis om op verder te werken, maar om een volleerd beschrijver te worden is meer tijd nodig. Ook bieden wij geen garanties op werk in de sector – al zijn er ex-deelnemers die intussen als audiobeschrijver aan de slag zijn.

“Ik waardeer de realistische visie op de termijn om het vak onder de knie te krijgen.
Er zal duidelijk veel moeten worden geoefend…”

“Dit was een goed begin, nu nog de vooruitgang.
Hopelijk lukt mij dat, want ik ben erg enthousiast over het vak van audiodescriptie!”

(feedback van eerdere deelnemers aan de groepscursus)

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar susanne@nevero.nl om alvast je plaats te reserveren.


Wist je dat…

Vind je Maastricht net te ver weg? We kunnen de workshop ook organiseren in een van de vestigingen van Officenter in België of op je eigen locatie. Neem contact op voor de mogelijkheden!

Voor deze audiodescriptie-workshop krijg je 6 PE-punten als je bent aangesloten bij Bureau Wbtv. 
Ben je aangesloten als schrijftolk bij Stichting RTGS? Dan krijg je 0,6 nascholingspunten voor deze opleiding.

Wij zijn niet opgenomen in het STAP-scholingsregister. Je kunt bij ons dus niet terecht met het STAP-budget.


Over de lesgever

Susanne staat achter een microfoon met een koptelefoon op in een opnamestudio
Lesgever Susanne Verberk

Deze groepscursus wordt gegeven door Nevero-oprichter Susanne Verberk. Sinds zij in 2002 voor het eerst met audiodescriptie in aanraking kwam op een congres in Berlijn, wist ze al dat ze er meer mee wilde doen, ook al was daar op dat moment nog helemaal geen markt voor. Toen rond 2009 audiobeschrijving ook in Nederland en in Vlaanderen opkwam, was Susanne een van de eerste professionele beschrijvers in het taalgebied. Aangezien de werkhoeveelheid al snel toenam, besloot ze zelf nieuwe beschrijvers op te leiden om zo het Nevero-team uit te breiden.

Intussen schrijven we voor verschillende opnamestudio’s in Nederland en België en zijn onze audiodescripties te horen op de VRT en NPO en natuurlijk in de bioscoop. Susanne leidt nog steeds zelf alle stagiairs en nieuwe medewerkers op en geeft daarnaast regelmatig gastcursussen, workshops en opleidingen.

“De lesgever liet duidelijk zien dat ze het vak beheerst en vertrouwd is met de (blijkbaar) typische beginnersproblemen.”

“Het was een waardevolle dag met veel informatie. Heel hartelijk dank voor de goede zorgen!”

(feedback van eerdere deelnemers aan de groepscursus)