Audiodescriptie schrijven voor film en tv 

(eendaagse groepscursus in Maastricht)

Je krijgt een eendaagse opleiding, waarin niet alleen de theorie achter het audiobeschrijven aan bod komt, maar waarin ook plaats is voor praktische oefeningen.

We beginnen de dag met theorie. Hierin leer je wat audiodescriptie precies is en voor wie het bedoeld is. Vervolgens krijg je een overzicht van de belangrijkste richtlijnen aangevuld met een aantal praktische tips. We leggen je uit waarom die richtlijnen zo belangrijk zijn en laten voorbeelden zien ter illustratie.

Daarna is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen aan de hand van een aantal oefeningen waarvan de moeilijkheidsgraad in de loop van de dag toeneemt. Aan het eind van de dag heb je (individueel of met een of meer andere groepsleden) je eerste, korte audiodescriptie bij een door ons gekozen video gemaakt. Vervolgens bespreken we een of meer audiodescripties met de rest van de groep.

Deze groepscursus kost €545,- per persoon excl. 21% btw. Om ervoor te zorgen dat iedereen die meedoet voldoende ondersteuning krijgt, is het maximumaantal deelnemers vijf.

Op dinsdag 11 december 2018 organiseerden we deze groepscursus voor het eerst in Maastricht. In dit blogartikel vind je een verslag van die eerste workshop: https://nevero.nl/workshop-audiodescriptie-voor-film-en-tv/.

“Het is positief dat de grootte van de groep sterk beperkt wordt, zo heb je er ook het meeste aan.” 

“Voor mij was het een goede basis om eindelijk serieus aan de slag te gaan met audiodescriptie.
Alleen online of een boek lezen is voor mij niet genoeg.”

(feedback van de deelnemers aan de groepscursus op dinsdag 19 maart 2019)

Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar susanne@nevero.nl om je op te geven.

Het gebouw van Officenter in Maastricht waar de opleiding plaatsvond

Praktisch

We organiseren deze opleiding verschillende keren per jaar in het gebouw van Officenter (Gelissendomein 8, 6229 GJ Maastricht). Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur en we zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (bushalte Gouvernement).

Vanaf 9.15 uur ontvangen we je met koffie of thee en om 9.30 uur beginnen we eraan. De opleiding duurt tot ongeveer 16.30 uur. Een broodjeslunch is inbegrepen.

Voor het tweede deel van de opleiding (praktische oefeningen) is het de bedoeling dat je op je eigen laptop werkt waarop je vooraf een tijdelijke licentie van het programma Wincaps Q4 hebt gedownload. Deze licentie blijft één week geldig. Na afloop van die week kun je indien gewenst je licentie verlengen (reken hiervoor op maximaal €300,- per jaar). Heb je ondertitelervaring? Dan mag je ook je eigen professionele ondertitelprogramma gebruiken (Spot, Swift, …).

Even opletten: na het volgen van de opleiding ben je in staat om zelf audiodescripties te schrijven en te timen om zo te komen tot een studioklaar script. In onze workflow is het zo dat audiodescripties altijd worden nagekeken door een tweede audiobeschrijver die beoordeelt of de beschrijvingen kloppen bij de beelden en of ze taalkundig correct zijn. Eventueel plannen we daarna een ‘blinde check’ in met een proefpersoon die de beelden niet te zien krijgt. Ook krijgen beginnende beschrijvers bij ons een mentor toegewezen die hen verder begeleidt. Deze groepscursus biedt dus een goede basis om op verder te werken, maar om een volleerd beschrijver te worden is meer tijd nodig. Ook bieden wij geen garanties op werk in de sector.

“Ik waardeer de realistische visie op de termijn om het vak onder de knie te krijgen.
Er zal duidelijk veel moeten worden geoefend…”

“Dit was een goed begin, nu nog de vooruitgang.
Hopelijk lukt mij dat, want ik ben erg enthousiast over het vak van audiodescriptie!”

(feedback van de deelnemers aan de groepscursus op dinsdag 19 maart 2019)

Ben je aangesloten bij Bureau Wbtv? Dan krijg je voor deze opleiding 6 PE-punten.


Over de lesgever

Deze groepscursus wordt gegeven door Nevero-oprichter Susanne Verberk. Sinds zij in 2002 voor het eerst met audiodescriptie in aanraking kwam op een congres in Berlijn, wist ze al dat ze er meer mee wilde doen, ook al was daar op dat moment nog helemaal geen markt voor. Toen rond 2009 audiobeschrijving ook in Nederland en in Vlaanderen opkwam, was Susanne een van de eerste professionele beschrijvers in het taalgebied. Aangezien de werkhoeveelheid al snel toenam, besloot ze zelf nieuwe beschrijvers op te leiden om zo het Nevero-team uit te breiden.

Intussen schrijven we voor verschillende opnamestudio’s in Nederland en België en zijn onze audiodescripties te horen op de VRT en NPO en natuurlijk in de bioscoop. Susanne leidt nog steeds zelf alle stagiairs en nieuwe medewerkers op en geeft daarnaast regelmatig gastcursussen, workshops en opleidingen.

“De lesgever liet duidelijk zien dat ze het vak beheerst en vertrouwd is met de (blijkbaar) typische beginnersproblemen.”

“Het was een waardevolle dag met veel informatie. Heel hartelijk dank voor de goede zorgen!”

(feedback van de deelnemers aan de groepscursus op dinsdag 19 maart 2019)