Ik vroeg AI om een ondertitelcursus te maken…

 

Tot nu toe stonden onze e-cursussen op een afgeschermd deel van deze website, maar binnenkort verhuizen ze naar een eigen platform. 🤩 Een van de extra functies van dat platform is dat je cursussen kunt maken met behulp van AI of artificiële intelligentie.

Ik was benieuwd wat AI zou doen met een onderwerp als ‘ondertitelen’, dus deed ik de test.

Allereerst, hoe werkt zoiets, een cursus maken met AI?

Dat bleek verrassend eenvoudig te zijn. Het enige wat ik moest doen, was een titel opgeven en een heel beknopte beschrijving van de inhoud van de cursus.

Als titel koos ik voor ‘Ondertitelen’ en dit is de korte inhoud die ik schreef: In deze cursus leer je wat ondertiteling is en waaraan goede ondertitels moeten voldoen.

Het tweede deel van de zin (waaraan goede ondertitels moeten voldoen) had ik bewust erbij gezet om te vermijden dat de AI alleen met een theoretisch verhaaltje zou komen over wat ondertiteling is. Daarna ging de AI aan het werk en in een mum van tijd (echt minder dan een minuut) stelde ze al een inhoudsopgave voor. Ja, ik schrijf vanaf nu ‘ze’ omdat AI vrouwelijk is.

De inhoudsopgave bestond uit vijf topics met elk drie hoofdstukken, dus vijftien hoofdstukken in totaal. Nadat ik de titels wat gestroomlijnd had, gaf ik de AI de opdracht om de cursus verder uit te werken. Dat ‘stroomlijnen’ stelde niet veel voor, ik heb alleen de stijl wat aangepast omdat de AI het had over ‘ondertitels’, dan over ‘ondertiteling’ en een keer over ‘de ondertitel’.

Een minuut of vijf later was de cursus al klaar! En daarna begon het leuke werk. Ik besloot om de tekst niet verder aan te passen, maar om er een kritisch commentaar bij te schrijven. Om duidelijk te maken welke tekst van de AI kwam en welke tekst van mij, heb ik mijn tekst cursief gezet.

Kritisch commentaar

In mijn commentaar merk ik op waar de AI zichzelf tegenspreekt, wanneer ze niet-bestaande woorden gebruikt (en dat doet ze regelmatig) en wanneer ze regelrechte onzin verkoopt. Zo beweert ze dat audiodescriptie een vorm van ondertiteling voor doven en slechthorenden is. En als er nu eens iets is, wat ik niet graag hoor… 🤪

Wat ik vooral grappig vond, is hoe zeker de AI lijkt van zichzelf, ook als ze duidelijk niet weet waar ze het over heeft. Aan de andere kant is ze soms een luie student die allerlei trucjes gebruikt om toch maar aan het gevraagde aantal woorden te komen voor een opstel. Zo zijn er paragrafen waar ze drie keer na elkaar min of meer hetzelfde vertelt.

Kortom: ik heb me er echt mee geamuseerd en ik hoop jij ook! Want als lezer van de nieuwsbrief krijg je als eerste toegang tot de minicursus ‘Ondertitelen – een inleiding door AI’. Uiteraard is de cursus volledig gratis.

De eerste les uit de minicursus Inleiding in het ondertitelen
Het platform waarop je voortaan onze e-cursussen kunt volgen

Toegang krijgen is heel eenvoudig. Ga naar https://nevero.thehuddle.nl/ en maak een profiel aan. Je kunt zelf een wachtwoord kiezen. Daarna heb je een maand lang toegang.

gepubliceerd op 18 januari 2024


Deel op: