Subcatch-app gelanceerd
Op dinsdag 26 november was het eindelijk zo ver: tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) werd Subcatch gelanceerd, een nieuwe app met ondertiteling voor doven en slechthorenden. Subcatch is ontwikkeld met de technologie van de succesvolle audiodescriptie-app Earcatch, en is daarmee de langverwachte tegenhanger voor mensen met een auditieve beperking.
Middelpunt van de lancering was een feestelijke vertoning van Wei / Lost in Memories: een ontroerend en liefdevol portret van de ouders van filmmaker Ruud Lenssen. Vader Jac lijdt aan vasculaire dementie en moeder Ria worstelt met haar rol als mantelzorger. Terwijl de ziekte voortschrijdt, komt een onvermijdelijk besluit dichterbij. Uiteraard werd de film vertoond mét ondertiteling voor doven en slechthorenden, die wij hebben gemaakt. De vertoning werd voorafgegaan door een presentatie over Subcatch door Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid.
Er zijn in Nederland ongeveer 1,3 miljoen doven en slechthorenden. Op tv vinden zij wel een aanbod van ondertitelde programma’s, maar in de bioscoop ontbreekt de ondertiteling meestal. Nu zijn filmmakers in Nederland (en ook in Vlaanderen trouwens) verplicht om speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden aan te leveren als zij financiële steun krijgen van het Nederlands Filmfonds (of het VAF in België). Dat betekent dat er voor vrijwel elke Nederlandse of Vlaamse film die in de bioscoop draait speciale ondertiteling gemaakt wordt. Alleen werd die ondertiteling tot nu toe pas beschikbaar voor de doelgroep wanneer de film op dvd, Video On Demand of op televisie verschijnt.
Met Subcatch wordt de ondertiteling beschikbaar gemaakt vanaf het moment dat de film in de bioscoop in première gaat. Dat houdt in dat ook wie niet (goed) hoort voortaan naar Nederlandstalige films in de bioscoop kan. In de ondertiteling voor doven en slechthorenden in Subcatch krijg je niet alleen alle dialogen mee, maar lees je ook welk personage aan het woord is wanneer dat niet duidelijk blijkt uit de beelden én worden de sfeer van de muziek en belangrijke geluiden beschreven.
De afgelopen jaren hebben wij al voor duizenden webvideo’s, maar ook voor bioscoopfilms en tv-programma’s ondertitels voor doven en slechthorenden gemaakt, en we hebben ook meegewerkt aan verschillende demo’s voor de Subcatch-app. De ondertiteling bij Wei, waarmee de app gelanceerd werd, is dus ook van onze hand. Het spreekt voor zich dat we erg blij zijn dat de app er nu eindelijk is en we hopen dan ook dat heel veel mensen er gebruik van zullen maken!
Meer info over de app op http://subcatch.nl/.
gepubliceerd op 30 november 2019
Deel op: