Artikel over audiodescriptie in Focus Knack

 

In het artikel ‘Hoe audiodescripties theater toegankelijker moeten maken’ volgt journalist Jorik Leemans van Focus Knack audiobeschrijfsters Priscilla Poldervaart en Selina Van Gool tijdens hun werk in het theater. Daarnaast interviewt hij enkele audiodescriptie-gebruikers en hun begeleiders.

Hoewel je je eerst even moet registeren op de website van Knack, is het volledige artikel gratis te lezen. Beschrijfster Priscilla, die in het artikel geïnterviewd wordt, is naast haar werk in het theater ook actief als freelance vertaalster/ondertitelaar/audiobeschrijver bij Nevero. Dat zit zo. In de zomer van 2011 kregen wij het cv van een pas afgestudeerde vertaalster die graag aan de slag wilde in de audiovisuele sector. Vooral ondertiteling en audiodescriptie trokken haar aan. Na een geslaagde toelatingsproef en een verkennend gesprek kon ze bij ons beginnen als freelance vertaler/ondertitelaar/scriptschrijver. Daarnaast spraken we af dat we haar door middel van een meeloopstage alle kneepjes van het live audiobeschrijven zouden leren.

En zo kwam het dat vanaf het najaar van 2011 Susanne voor alle live audiodescripties bijgestaan werd door Priscilla. Eerst observeerde zij alleen hoe zo’n audiodescriptie tot stand kwam, vanaf het eerste contact met de klant tot het live brengen van de eigenlijke beschrijving tijdens een evenement. Na verloop van tijd kreeg Priscilla steeds meer taken: het vooraf bezoeken van de locatie waar het evenement zou plaatsvinden, het zoeken naar achtergrondinformatie die in de inleiding verwerkt kon worden, het uitschrijven van (een deel van) het script, enz.

Een tijd later was Priscilla zover dat ze haar eerste audiodescriptie volledig zelf in elkaar kon zetten, nl. tijdens de Open Monumentendag in Limburg. Intussen werkt ze nog steeds als freelancer voor Nevero (en een aantal andere bedrijven uit de sector), waar ze onder andere vertaalt en ondertitelt uit het Engels in het Nederlands en audiodescriptie-scripts schrijft. En zoals uit het artikel blijkt heeft ze zich gespecialiseerd in het live beschrijven van theatervoorstellingen, o.a. in opdracht van het Toneelhuis in Antwerpen en NTGent.

gepubliceerd op 27 april 2017

 


Deel op: