WK voetbal mét audiodescriptie

 

Vandaag, op 20 november 2022, gaat het WK voetbal van start in Qatar. ⚽ Blinde en slechtziende voetbalfans uit België kunnen alle wedstrijden van de Rode Duivels volgen met live audiodescriptie (AD) op VRT MAX. Twee audiobeschrijvers voorzien de volledige wedstrijden én de WK-talkshow van aangepast commentaar voor blinden en slechtzienden.

De commentatoren hebben al heel wat ervaring opgedaan op de Belgische blindentribunes. Die worden georganiseerd door Inter, een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design. Bij zo’n blindentribune zorgen vrijwillige commentatoren voor audiobeschrijving van de volledige wedstrijd. Daarbij geven ze veel meer details dan in het traditionele voetbalcommentaar: posities op het veld, emoties in het stadion, reacties van spelers en supporters, enz. Via een ontvangertje met een koptelefoon kunnen blinde/slechtziende voetballiefhebbers dit commentaar in de tribune volgen. Zo kunnen zij zich helemaal inleven en volop genieten van een wedstrijd van hun favoriete ploeg, in het stadion en samen met de andere supporters.

Een oude versleten voetbal op een bedje van herfstbladeren
Afbeelding van Daniel Kirsch via Pixabay

Nu is live audiodescriptie bij een tv-uitzending net weer wat anders dan commentaar geven in het stadion. Daarom kregen de geselecteerde commentatoren een extra training aangeboden door de VRT. Lesgever van dienst was Susanne Verberk, die al heel wat evenementen live beschreven heeft. Bovendien heeft ze toen ze het AD-script schreef voor ’14’, de musical over Johan Cruijff, ook wat ervaring opgedaan met het beschrijven van voetbalwedstrijden. 😊

Niet alleen in België…

Ook in Qatar zelf wordt audiodescriptie aangeboden tijdens het WK. Op 28 oktober verscheen een Engelstalig artikel in de Gulf Times over de audiodescriptie tijdens de openingsceremonie en de slotceremonie. In eerste instantie leek het alsof de audiodescriptie (in het Engels of het Arabisch) alleen in het stadion beluisterd zou kunnen worden, maar navraag bij dr. Josélia Neves (een van de initiatiefnemers) leerde dat iedereen mee zou kunnen luisteren.

En inderdaad, op 6 november maakte QF bekend dat de FIFA Interpreting-app ingezet wordt om de audiobeschrijvingen wereldwijd beschikbaar te maken. Je kunt de app downloaden in de iOS App store en Google Play. In hetzelfde bericht van QF  staat dat ook de wedstrijden live-audiodescriptie krijgen.

Wil je meer leren over audiodescriptie? Neem dan een kijkje in ons opleidingsoverzicht op de website. Het is ook mogelijk om een privéopleiding te volgen en/of een opleiding op maat te laten maken, zoals we voor de VRT hebben gedaan.

gepubliceerd op 20 november 2022


Deel op: