Vrouw achter laptop
Opleidingen
Susanne Verberk
Opleidingen
07/31/2024
2 min

Ken jij de Europese toegankelijkheidswet al?

07/31/2024
2 min

Over minder dan een jaar wordt de Europese Toegankelijkheidswet van kracht. Maar wat wil dat nu eigenlijk zeggen? 👩‍⚖️

De European Accessibility Act (EAA) of Europese Toegankelijkheidswet houdt eenvoudig gezegd in dat producten en diensten die belangrijk zijn voor mensen met een handicap ook toegankelijk moeten zijn voor hen.

Tot nu toe gold die verplichting voor overheidsinstellingen, maar vanaf 28 juni 2025 komen daar ook bedrijven bij. Het toepassingsgebied van de wet is heel breed.

Zo moeten banken ervoor zorgen dat geldautomaten gebruikt kunnen worden door mensen die niet (goed) zien. Vandaar bijvoorbeeld dat je je koptelefoontje kunt aansluiten op zo’n automaat, zodat je de gesproken menu’s hoort.

En supermarkten en andere winkels met zelfscanners moeten kassa’s hebben waar je vlot kunt afrekenen vanuit je rolstoel.

De wet geldt ook voor websites. Het gaat daarbij niet alleen om webwinkels en entertainmentdiensten. Ook sites van aanbieders van ‘professionele diensten’ moeten toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan advocaten, artsen of makelaars.

Er zijn wel een paar uitzonderlingen: micro-ondernemingen hoeven niet te voldoen en de wet geldt ook niet voor websites die niet worden bijgewerkt.

Een micro-onderneming is een onderneming waar minder dan 10 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet niet meer dan 2 miljoen euro bedraagt. In dit artikel van Kinsta lees je meer over micro-ondernemingen.

Wat dat niet-bijwerken betreft, moet je opletten. Het geldt niet alleen voor dingen die voor de hand liggen zoals nieuwe pagina’s of blogberichten toevoegen. Ook als je de prijzen van je diensten of producten aanpast op je site, ben je al aan het bijwerken. Nieuwe websites moeten sowieso toegankelijk zijn.

 

Maar hoe weet je nu of je site toegankelijk is? 

Een website is toegankelijk als hij voldoet aan de WCAG, de Web Content Accessibility Guidelines. Als we bijvoorbeeld kijken naar video’s op websites, dan stelt Richtlijn 1.2 van de WCAG het volgende: “Bied alternatieven voor op tijd gebaseerde media”. ‘Op tijd gebaseerde media’ is hoe ze video- en audiobestanden noemen.

Vervolgens staat er in 1.2.2 Captions (Prerecorded) Level A: “Bij alle vooraf opgenomen audio-inhoud in gesynchroniseerde media worden onderschriften geboden, behalve wanneer de media een media-alternatief voor tekst is (sic) en duidelijk als zodanig is (sic) gemarkeerd.”

Nu zijn de WCAG-teksten behoorlijk pittig, maar geen nood. Op de site van Belgian Web Accessibility vind je een leesbare versie van de tekst met handige tabellen. Zo kun je snel zien of je ondertiteling, audiodescriptie, een transcript, een combinatie van die drie of ze alle drie moet aanbieden bij je video’s.


Tekstalternatief video Europese Toegankelijkheidswet

Uitgeschreven tekst bij de video

(Susanne zit in een ruimte met een witte muur en twee groene planten)

SUSANNE: Ken jij de Europese Toegankelijkheidswet al? Dat is een wet die op 28 juni 2025 van kracht wordt en die houdt in dat vanaf dat moment bedrijven veel meer inspanningen moeten doen om toegankelijk te zijn.

Nu gelden die richtlijnen, dus die wet, nu geldt die al voor overheidsinstellingen en vanaf juni 2025 komen daar nog de bedrijven bij.
De wet op zich is heel breed. Het gaat over van alles en onder andere over websites. En op die websites geldt het ook voor video's.

Hoi, ik ben Susanne en binnen Nevero bedenk, maak en geef ik alle opleidingen. En ik geef onder andere opleidingen over audiodescriptie, ondertiteling en transcripts.

Transcripts, dat zijn uitgeschreven teksten waarin alles staat wat er in een video te zien en te horen is. Dus zo'n transcript is een manier om een video toegankelijker te maken.

Nu, met het oog op die Europese Toegankelijkheidswet die eraan komt, wil ik je alvast op weg helpen. En dat doe ik door twee opleidingen die ik geef te bundelen. Namelijk de opleiding waarin je leert om transcripts te maken en een opleiding waarin je leert om webvideo's te ondertitelen. Want als je bij een video een transcript toevoegt en ondertiteling, dan heb je al flink wat stappen gezet om die video toegankelijk te maken.

Beide opleidingen zijn volledig online. Je krijgt twee maanden toegang en in die twee maanden kun je oefenen en de opleiding zo vaak volgen als je wilt.

Dus wil je aan de slag met toegankelijkheid voor webvideo's? Dan is dit je kans.

 

In deze video vertelt Susanne over de Europese Toegankelijkheidswet, die op 28 juni 2025 van kracht wordt. Ze legt kort uit welke gevolgen de wet heeft voor bedrijven en dan met name voor webvideo’s die bedrijven op hun site hebben staan. 

Leer transcripts maken én ondertitelen!

Wil je écht aan de slag om je webvideo’s toegankelijk te maken, bijvoorbeeld om nu al klaar te zijn voor de Europese Toegankelijkheidswet? Dan helpen we je graag op weg!

We hebben namelijk een opleiding waarin je leert om transcripts te maken én een ondertitelopleiding

Beide opleidingen zijn volledig online. Je krijgt twee maanden toegang en in die twee maanden kun je oefenen en de opleiding zo vaak volgen als je wilt.

Wil je meteen beginnen? Koop dan hier de cursus over transcripts en hier de cursus over het ondertitelen van webvideo’s

Bij elke opleiding kun je een e-book bijbestellen met alle theorie en handige stappenplannen. Laat deze kans dus niet aan je voorbij gaan! 

 

gepubliceerd op 31 juli 2024

bijgewerkt op 27 september 2024

 

Categorieën