Gidsen voor mensen die blind of slechtziend zijn

Het hoe en waarom van deze e-cursus

In deze e-cursus leer je hoe je kunst beschrijft voor mensen die blind of slechtziend zijn en waar je op moet letten bij het gidsen. De cursus is gebaseerd op workshops die ik de afgelopen jaren heb gegeven aan zowel professionele gidsen als vrijwilligers die blinde en slechtziende museumbezoekers begeleiden. In deze online opleiding heb ik de tips en adviezen voor die twee groepen gecombineerd.

In de e-cursus krijg je twee maanden de tijd om de lessen in je eigen tempo af te werken. Daarna maak je een eindopdracht bij een zelf gekozen kunstwerk die je aan mij bezorgt. Ik kijk je audiodescriptie na en bezorg je mijn persoonlijke feedback en tips.

In totaal duurt het ongeveer zes uur om de cursus te volgen, al hangt het er ook vanaf hoelang je aan de oefeningen bezig bent.

Tijdens de duur van je cursus heb je onbeperkte toegang tot het cursusmateriaal. Je mag de videolessen dus zo vaak bekijken als je wilt en de oefeningen die je niet hoeft in te leveren, kun je ook verschillende keren doen.

Praktisch: hoe werkt deze cursus?

De cursus is verdeeld in vijf delen:

Deel 1: Blindheid en slechtziend-zijn
Deel 2: Elementen die het zicht beïnvloeden en praktische tips tijdens het rondleiden
Deel 3: Het audiobeschrijven van kunstwerken
Deel 4: Valkuilen bij het audiobeschrijven en hoe ze te vermijden
Deel 5: Zelf aan de slag

Bij de eerste vier delen heb ik steeds korte video’s gemaakt waarin ik wat meer toelichting geef. In totaal zijn er 21 video’s met een totale duur van 1 uur en 14 minuten. In het laatste deel ga je aan de slag met een aantal praktische oefeningen. Ook tussendoor zijn er korte oefeningen én ik geef je tips voor extra lectuur.

Om de cursus af te sluiten, is er een individuele eindopdracht. Hiervoor mag je zelf een kunstwerk uitkiezen om een beschrijving van te maken. Vervolgens krijg je persoonlijke feedback bij je audiodescriptie. Het gaat dus niet zozeer om een theoretische uiteenzetting, maar om een praktische opleiding boordevol tips die je meteen kunt toepassen. Er komen geen verplaatsingen aan te pas en je kunt zelf bepalen waar en wanneer je de lessen afwerkt. Het enige wat je nodig hebt om de cursus te kunnen volgen, is een computer met internetverbinding.

 

Ben je aangesloten bij Bureau Wbtv? Dan krijg je voor deze opleiding 5,5 PE-punten.

Wij zijn niet opgenomen in het STAP-scholingsregister. Je kunt bij ons dus niet terecht met het STAP-budget.


Een voorproefje

Hieronder kun je alvast een van de 21 video’s uit de cursus bekijken. Uiteraard zijn alle video’s ondertiteld in het Nederlands. In deze video bespreek ik wat de ‘valkuilen’ zijn waar beginnende audiobeschrijvers het moeilijk mee hebben en ik geef een voorbeeld van zo’n valkuil, nl. de ‘we zien’-constructie. Ik leg uit wat hier mis mee is en hoe je kunt vermijden dat je zelf in deze valkuil trapt.

Wil je meedoen? Op deze website vind je alle info. Schrijf je in, betaal en je kunt meteen beginnen!


Over de lesgever

Susanne staat achter een microfoon met een koptelefoon op in een opnamestudio
Lesgever Susanne Verberk

Deze e-cursus wordt gegeven door Nevero-oprichter Susanne Verberk. Sinds zij in 2002 voor het eerst met audiodescriptie in aanraking kwam op een congres in Berlijn, wist ze al dat ze er meer mee wilde doen, ook al was daar op dat moment nog helemaal geen markt voor. Toen rond 2009 audiobeschrijving ook in Nederland en in Vlaanderen opkwam, was Susanne een van de eerste professionele beschrijvers in het taalgebied. Intussen heeft ze al heel wat audiodescripties verzorgd bij tentoonstellingen en rondleidingen, waarbij ze vaak nauw samenwerkt met gidsen. Ook schrijft ze inclusieve audioguides voor museums.

In 2013 kreeg ze het verzoek van de Brusselse Museumraad en de vzw Inter om een eendaagse opleiding uit te werken voor vrijwillige ‘beeldenfluisteraars’ die blinde/slechtziende museumbezoekers vergezellen. Later volgde een vraag van het Charlier Museum om een soortgelijke opleiding te verzorgen voor professionele museumgidsen. Susanne leidt nog steeds zelf alle stagiairs en nieuwe medewerkers op binnen Nevero en geeft daarnaast regelmatig gastcursussen, workshops en opleidingen.

 

Start de e-cursus