Privéopleiding (in Maastricht of incompany)

(€815,- excl. 21% btw)

Je krijgt een eendaagse opleiding op maat, waarin niet alleen de theorie achter het audiobeschrijven aan bod komt, maar waarin ook plaats is voor praktische oefeningen. Aangezien het een privéopleiding is, ben je de enige cursist die dag.

We beginnen de dag met theorie. Hierin behandel ik wat audiodescriptie precies is en voor wie het bedoeld is en geef ik een overzicht van de belangrijkste richtlijnen aangevuld met een aantal praktische tips. Ik leg ook uit waarom die richtlijnen zo belangrijk zijn en ik laat voorbeelden zien ter illustratie.

Daarna is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen aan de hand van een aantal oefeningen waarvan de moeilijkheidsgraad in de loop van de dag toeneemt. Aan het eind van de dag heb je je eerste, korte audiodescriptie bij een door mij gekozen video gemaakt waarna we die samen nakijken.

Deze privéopleiding kost €815,- excl. 21% btw en eventuele verplaatsingskosten
(€0,30 excl. btw per kilometer voor verplaatsingen van en naar Maastricht bij incompany-opleidingen)


Optie: persoonlijke begeleiding achteraf

Na de opleidingsdag krijg je de mogelijkheid om in je eigen tempo verder te oefenen. Je mag mij dan regelmatig korte fragmentjes van zelf geschreven audiodescripties doorsturen, waarna ik ze zal nakijken en van feedback voorzien.

Indien gewenst, kan ik voor oefenmateriaal zorgen, maar ik vind het ook goed als je zelf fragmenten uitkiest. Belangrijk hierbij is dat het gaat om korte stukjes (max. vijf minuten videomateriaal) en dat het geen testopdrachten van klanten zijn. Daarnaast is het de bedoeling dat het steeds andere programma’s zijn (dus niet één film die in stukjes wordt geknipt, maar bijv. een stukje uit een documentaire, een fragment uit een tv-serie, enz.).

Ik zal het nagekeken werk meestal binnen twee weken terug kunnen bezorgen met mijn feedback en tips. Of je van deze mogelijkheid gebruik wil maken en hoe vaak, bepaal je zelf. De oefenfragmentjes worden apart gefactureerd (één factuur per maand). Hiervoor geldt een vaste prijs van €135,- excl. 21% btw per fragment.


Praktisch

De opleiding vindt plaats op een datum die we onderling bepalen. Bij incompany-opleidingen komen wij naar je toe, maar het is ook mogelijk om de opleiding bij ons te volgen in het gebouw van Officenter (Gelissendomein 8, 6229 GJ Maastricht). Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur en we zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (bushalte Gouvernement).

Voor het tweede deel van de opleiding (praktische oefeningen) is het de bedoeling dat je op je eigen laptop werkt waarop je vooraf een tijdelijke licentie van het programma Wincaps Q4 hebt gedownload. Deze licentie blijft één week geldig. Na afloop van die week kun je indien gewenst je licentie verlengen (reken hiervoor op maximaal €300,- per jaar). Heb je ondertitelervaring? Dan mag je ook je eigen professionele ondertitelprogramma gebruiken (Spot, Swift, …).

Even opletten: na het volgen van de opleiding ben je in staat om zelf audiodescripties te schrijven en te timen om zo te komen tot een studioklaar script. In onze workflow is het zo dat audiodescripties altijd worden nagekeken door een tweede audiobeschrijver die beoordeelt of de beschrijvingen kloppen bij de beelden en of ze taalkundig correct zijn. Eventueel plannen we daarna een ‘blinde check’ in met een proefpersoon die de beelden niet te zien krijgt. Ook krijgen beginnende beschrijvers bij ons een mentor toegewezen die hen verder begeleidt.

Deze privé-opleiding biedt dus een goede basis om op verder te werken, maar om een volleerd beschrijver te worden is meer tijd nodig. Ook bieden wij geen garanties op werk in de sector.

Ben je aangesloten bij Bureau Wbtv? Dan krijg je voor deze opleiding 11 PE-punten.


Over de lesgever

Deze privéopleiding wordt gegeven door Nevero-oprichter Susanne Verberk. Sinds zij in 2002 voor het eerst met audiodescriptie in aanraking kwam op een congres in Berlijn, wist ze al dat ze er meer mee wilde doen, ook al was daar op dat moment nog helemaal geen markt voor. Toen rond 2009 audiobeschrijving ook in Nederland en in Vlaanderen opkwam, was Susanne een van de eerste professionele beschrijvers in het taalgebied. Aangezien de werkhoeveelheid al snel toenam, besloot ze zelf nieuwe beschrijvers op te leiden om zo het Nevero-team uit te breiden.

Intussen schrijven we voor verschillende opnamestudio’s in Nederland en België en zijn onze audiodescripties te horen op de NPO en de VRT en natuurlijk in de bioscoop. Susanne leidt nog steeds zelf alle stagiairs en nieuwe medewerkers op en geeft daarnaast regelmatig gastcursussen, workshops en opleidingen.