Audiodescriptie-opleiding voor Bartiméus Sonneheerdt

 

Op vrijdag 12 en zaterdag 13 mei 2017 gaf ik een audiodescriptie-opleiding voor Bartiméus Sonneheerdt in Zeist, die op vrijdag 25 en zaterdag 26 mei nog een keer georganiseerd werd. Hieronder een verslag van de eerste editie. Een van de cursisten heeft ook een verslag geschreven op haar eigen blog.

Vrijdag stond vooral in het teken van theorie. Wat is audiodescriptie precies? Voor wie is het bedoeld? Hoe komen de beschrijvingen bij de doelgroep terecht en hoe verloopt het productieproces eigenlijk? Deze en andere vragen kwamen uitvoerig aan bod. Daarna kregen de deelnemers een aantal handige richtlijnen mee die ze meteen konden toepassen, want aan het eind van de dag was het tijd om, eerst nog in groep, het geleerde in de praktijk te brengen.

Zaterdag stond de praktijk centraal en werkten de deelnemers individueel en in kleine groepjes aan hun eerste audiodescripties. Daarbij waren er een aantal feedbackrondes waarin ze hun eigen werk konden vergelijken met voorbeeldbeschrijvingen die we met de hele groep besproken. Ook het becommentariëren en verbeteren van het werk van de andere deelnemers kwam uitvoerig aan bod. Zo uitvoerig dat ik soms moest ingrijpen om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg kon oefenen.

Groep eerste opleiding Bartiméus Sonneheerdt
Een foto die genomen is tijdens de eerste opleidingsdag.

Na afloop van de tweedaagse opleiding mochten de deelnemers zich met recht getrainde amateurbeeldbeschrijvers noemen. Samen met hun medecursisten hadden ze de basis gelegd voor een online database van toegankelijke webvideo’s. Die database zou later dat jaar officieel gelanceerd worden onder de naam Scribit.tv.

Eind januari 2022 gaat het platform uit de lucht omdat het niet haalbaar bleek om het nog langer online te houden. Meer info lees je in dit artikel. Je vindt er ook tips over hoe je je favoriete audiobeschreven video’s kunt bewaren – want eind deze maand verdwijnen ze voorgoed.

Wij waren in het prille begin betrokken bij de lancering van Scribit. Zo hebben we de eerste versies van het platform uitgetest en video’s beschreven. En we hebben dus een opleiding uitgewerkt voor de eerste vrijwillige beeldbeschrijvers en moderators. Later zou daar onze eendaagse workshop ‘Audiodescriptie schrijven voor film en tv’ uit voortkomen.

gepubliceerd op 19 mei 2017
bijgewerkt op 6 januari 2022


Deel op: